top of page

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa koji se obilježava 14. novembra u amfiteatru Škole održano je predavanje posvećeno ovom danu.

Predavači su bili kolege iz KCCG-e.

Uvodna riječ pripala je internisti-endokrinologu dr sc. med. Emiru Muzuroviću, koji je našim đacima govorio o dijabetesu TIP1 i TIP2, kako ga prepoznati i kako se ponašati kada je ova bolest u pitanju.


Riječ je prepustio strukovnoj master sestri iz Instituta za javno zdravlje Bilji Kraljević , koja je i edukator za djecu oboljelu od šećerne bolesti koja se posebno u svom izlaganju osvrnula na bitnost pravilne ishrane, zdrave stilove života, fizičku aktivnost i kako da se kontroliše glikemija.


Nastavnica praktične nastave i glavna master sestra na Internoj klinici Sanja Minić govorila je koliko je bitna lična higijena, s posebnim osvrtom na dijabetesno stopalo , kao i o posljedicama ukoliko higijena nije dobro sprovedena i da se kontrole moraju redovno obavljati.


Zastupnica kompanije Union, Nataša Fatić , prezentovala je našim đacima najnoviju tehnologiju liječenja pacijenata od dijabetesa, proizvođača Medtronic i istakla da je proizvod dostupan na našem tržištu.


Najveću pažnju privukao je edukativni video materijal , gdje su učenici mogli da vide kako se uspostavlja dijagnoza kada je dijabetes u pitanju, kako se edukovati i prihvatiti bolest, i da su pravilna ishrana i fizička aktivnost najbolji saveznici .


Da je posjeta uvaženih kolega urodila plodom , najbolji pokazatelj bio je kviz koji su pripremile sestre Sanja I Bilja, gdje su učenici pokazali zavidno znanje, jer su pažljivo slušali i usvojili ono što su ovom prilikom čuli.


Zahvaljujemo se gostima, a posebno profesorici Biljani Kasalici koja je organizator ovog predavanja.

Comments


bottom of page