top of page

Rodna ravnopravnost

Članovi nedavno formiranog Media corner-a, kroz ovaj kratak video, bavili su se rodnom ravnopravnošću. Plan rada školskih Media corner-a kreiran je u okviru projekta “Medijsko – rodna pismenost” koju sprovodi Neformalna grupa “SveMir” u saradnji sa NVO „Juventas“ i raspodjelom sredstava u okviru projekta “U pravo vrijeme”. Projekat finansira Evropska unija.



Projekt se fokusira na promociju i unapređenje rodne ravnopravnosti kroz edukaciju srednjoškolaca/ki i nastavnika/ca o medijskoj pismenosti i uticaju medija na oblikovanje stavova o rodnim ulogama.


Projekat će omogućiti srednjoškolcima/ama i nastavnicima/cama da razviju znanja i vještine potrebne za analizu i kritičko razumijevanje medija, kao i da razviju svijest o značaju rodne ravnopravnosti u medijskom prostoru. Projekat će im takođe pružiti priliku da se aktivno uključe u kreiranje i realizaciju medijskih sadržaja koji promovišu rodnu ravnopravnost i da ih dijele sa širom javnosti. Kroz sve aktivnosti projekta, očekuje se povećanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti u društvu i smanjenje diskriminacije na osnovu roda, rodno zasnovanog nasilja i dugrih oblasti u vezi sa pravima žena.

Kao glavni problem, projekat targetira rodnu neravnopravnost koja je izražena u crnogorskom društvu, a kroz prizmu medijske pismenosti. Akcenat će biti na preispitivanju štetnih rodnih stereotipa i diskriminacije u medijima. Kroz aktivnosti projekta, srednjoškolci će biti osposobljeni da prepoznaju rodne stereotipe i predrasude koje se često prenose kroz medije i da kritički procenjuju informacije koje im se nude.


Kao rezultat ovog projekta, očekuje se da će mladi ljudi i nastavnici/ce u Crnoj Gori biti bolje informisani o pitanjima rodne ravnopravnosti, da će biti osposobljeni da prepoznaju i kritički procjenjuju rodne stereotipe u medijima, te da će se smanjiti nivo rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije u društvu.


Aktivnosti članica i članova Media corner-a su kreirane tako da svaka aktivnost realizovana u školi prema odgovorajućem planu treba da dobije svoju medijsku vidljivost.

Svaka aktivnost treba da motiviše mlade da u vidu kratkih video formi utiču na osvješćivanje svojih vršnjakinja i vršnjaka, nastavnica i nastavnika na koji način mediji tretiraju žene i utiču na visok stepen rodne neravnopravnosti u crnogorskom društvu

Comments


bottom of page