top of page

Posjeta naše škole Malti

U okviru projekta EU Erasmus+, a u saradnji sa Uiniser Italija, na MALTI je od 16.10. do 22.10.2022. godine održana projektna aktivnost Job Shadowing-Intervet WB. Čast da predstavlja našu školu, i kao jedna od troje pozvanih iz Crne Gore, imala je naša profesorica engleskog jezika Tatjana Jokanović.



U projektu inače učestvuje 7 zemalja EU (Malta, Madjarska, Slovenija, Holandija, Francuska, Španija i Poljska) i 6 zemalja Zapadnog Balkana ( Srbija, BiH, Kosovo, Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora). Cijeli projekat se bavi internacionalizacijom sistema stručnog obučavanja u zemljama WB, a partner iz naše zemlje je Privredna Komora Crne Gore.


Domaćin na Malti je bio MCAST (Malta College for Arts, Sciences and Technology), najveća malteška škola za stručno obrazovanje. Prvog dana je polaznike dočekao direktor MCAST koledža gospodin James Calleja, a kroz dane obuke i Job Shadowing aktivnosti to su bili sjajni gospodin Louis Aquilina, direktor odsjeka za Erasmus+ projekte i Mobilnost, i njegov kolega gospodin Joshua Burgeja.

Prvog dana boravka na MCASTu svi polaznici su imali priliku da predstave sebe lično, a zatim školu i zemlju iz koje dolaze. Zatim su upoznati kako MCAST kao institucija funkcioniše, i da su sve aktivnosti usmjerene na efektivno VET obrazovanje. Narednih dana su u okviru odvojenih sesija učesnici informisani kako je MCAST organizovan, a predavači su bili direktori i predstavnici pojedinih sektora na koledžu, od sektora za izradu kurikuluma, nadzora kvaliteta izvođenja nastave, podrške učenicima, digitalizacije u obrazovanju, istraživanja i inovacija, odgovornosti društvene zajednice, preduzetništva, saradnje sa poslodavcima, kao i sektora za projekte i mobilnost.


Učesnici su upoznati sa načinom planiranja nastave, prisustvovali su pojedinim časovima, i diskutovali na radionicama o svojim opservacijama. Grupa je posjetila i neke MCAST partnere iz privrede (fabrika Trelleborg). A ljubazni domaćini su upriličili i par kulturoloških posjeta glavnom gradu Malte Valletti, kao i zajedničku svečanu večeru.


Osim upoznavanja novih obrazovnih sistema i razmjene iskustava o stručnom obrazovanju, divnih sedam dana provedenih na čarobnoj mediteranskoj Malti posebno je obilježilo i obogatilo poznanstvo i neprocjenjivo prijateljstvo sa kolegama iz regiona.



Comments


bottom of page