top of page

"Kralj bez krune

-Kralj bez krune-


Drugo pojedinačno Prvenstvo učenika naše škole odigrano je danas, 1.6.2024. u amfiteatru - čarobnom prostoru kojeg možemo simbolično nazvati i srcem svih značajnijih zbivanja u Medicinskoj.



Poslije laskave titule koju je nosio prethodnih godinu dana, odličan i plemenit momak, maturant Vladimir Jocović, krunu je morao predati novoj šahovskoj kraljici, Katarini Đukić, odličnoj učenici od jeseni - drugog razreda f odjeljenja", srebrnoj" sa Prvenstva podgoričkih srednjoškolaca u aprilu, koja je svojim konkurentima držala šahovske lekcije i nadmoćno osvojila I mjesto sa 5/5! Potvrdivši staru narodnu" Da iver ne pada daleko od klade!", s obzirom da je kćerka najboljeg crnogorskog šahiste i višestrukog prvaka države- gm Nikole Đukića, koji je sa svojom suprugom i mojom koleginicom Tamarom (prof.engleskog jezika), učinio čast učenicima i Školi svojim prisustvom i dobrom energijom, dajući korisne savjete šahovskim zaljubljenicima.


Kad sam vjerovao da će bivši šampion Vlado do srebra i drugog mjesta, proradila je u duhu i venama Kirila Selleznjeva, ruska šahovska krv i njemu je pripalo srebro, uz puno preokreta i dosta sreće u tom derbiju vrha tabele. Dakle, Jocović je bio "bronzani", četvrto mjesto uz dopadljivu igru, iako prvi put u šahovskoj areni, pripalo je Vladimiru Mijoviću, učeniku IIb odjeljenja, peti je bio Matija Šišević, a šesto mjesto je pripalo Andrijani Uskoković, maturantkinji iz IVe.


Medalje i knjige najboljima podijelili su naša divna učenica trećeg razreda- Nađa Stojanović i novinar i naš šahovski prijatelj- Brano Kadić, dok nas je na kratko pozdravio i družio se sa nama - Željko Sekulović, bivši predsjednik ŠK "Prosvjeta", sada član takmičarskog pogona, pjesnik, dramatičar, uskoro i romansijer!😊

Spuštamo zavjesu na još jednu lijepu i šahovskim dešavanjima ispunjenu šahovsku i nastavnu godinu!


Hvala direktorici Kristini Radoman za nesebičnu podršku i što voli da čarolija šaha živi u našoj Školi, što bismo poželjeli i ostalim podgoričkim školama, da učenici i profesori ožive tablu i figure, ako drijemaju gdje u zapećku zbornica i kabineta! Gens una sumus!

Do septembra i novih akcija.


PS. Moja malenkost - prvi put u ulozi šahovskog djelioca pravde.

Comments


bottom of page