top of page

24. Dječiji Forum u Ankari

       U periodu od 18. do 20. novembra 2023. godine održan je 24. Dječiji Forum u Ankari, Turska.



Forum je organizovan od strane turskog Ministarstva za porodicu i socijalna pitanja, a uz podršku kancelarije UNICEFa u toj zemlji. Po drugi put je bio medjunarodnog karaktera, te su ove godine, sa svojim pratiocima, bili pozvani predstavnici mladih starosti 15 do18 godina iz 21 države Evrope, Centralne Azije i Bliskog istoka. Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je ukazalo čast da našu zemlju na Forumu predstavljaju učenica Katarina Bušković-3E i profesorica engleskog jezika Tatjana Jokanović.


Događaj se odvijao u Presidential Palace, a tema je bila Building Today Together.

Cilj Foruma je bio da osnaži mlade ljude i promoviše njihovo učešće u rješavanju globalnih pitanja, naročito klimatskih promjena i prirodnih katastrofa. Poseban akcenat je dat poštovanju dječijih prava i uvažavanju djeteta u svim sferama života. Predstavnici mladih su nakon dvodnevnih diskusija iznijeli određene zaključke i predložili inovativna rješenja u smislu isticanja ključnih ideja vezanih za pristup informacijama, digitalnim tehnologijama, bezbjednom Internetu, kao i mogućnostima komunikacije između djece i porodica na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou.



       Na ovaj način je obilježen i 20. novembar, svjetski Dan djeteta. Na to su, obraćajući se prisutnima na zatvaranju, ukazali u svojim govorima ministrica pomenutog Ministarstva g-đa Mahinar Ozdemir Goktas, predstavnik UNICEFa u Turskoj g-din Paolo Marchi, kao i dječiji ombudsman Celile Ozlem Tuncak.


       Naše predstavnice ističu zadovoljstvo boravkom u Turskoj gdje su, osim radnog dijela, imale priliku da posjete Muzej anadolijskih civilizacija i Predsjedničku biblioteku. A slobodno vrijeme su provodile u druženju sa ostalim učesnicima Foruma, te degustaciji prave turske baklave i čuvenog turskog čaja. Posebno se zahvaljuju službenicima Ministarstva Omuru Gokturku i Ilaydi Eryilmaz na gostoprimstvu i sveukupnoj podršci.

Commentaires


bottom of page