top of page

15 Februar - Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježava se svake godine 15. februara.


Povodom ovog datuma u našoj školi održano je predavanje na temu: "Sestrinske intervencije u liječenju i njezi djece oboljele od leukemije."


Predavanje je održala glavna sestra na dječjoj onkologiji Snežana Jovanović.


Ona je istakla da je ovaj dan i prilika da se iskaže potreba za ulaganjem zajedničkih napora društva, kako bi obolijevanje od raka u djetinjstvu postao nacionalni i zdravstveni prioritet.


Nažalost, leukemije su najčešće maligne bolesti kod djece. Đaci su putem slajdova imali priliku da vide kako izgleda normalna koštana srž ,a kakav je njen izgled kad je oboljela. Govorila im je o najčešćim simptomima bolesti i znacima koji ih prate kao i o dijagnostici koja je neophodna da bi se dijagnoza postavila.


Istakla je koliko je važna uloga medicinske sestre prilikom prijema djeteta oboljelog od leukemije u bolnicu kao i ostale faze u kojima sestre ucestvuju prilikom liječenja.

Statistika govori da u Crnoj Gori godišnje od malignih bolesti oboli u prosjeku oko 20-oro djece, od čega od leukemije oboli oko desetoro djece, što je velika brojka za našu državu.

Procenat izliječenja je više od 80%.


Učenici su mogli da postavljaju pitanja i dobiju odgovore na iste.

Predanje organizovale pomoćnica direktorice Dr sci. med. Dijana Lalović i organizatorka praktičnog obrazovanja Smiljana Dendić

コメント


bottom of page